Fantastiska Farbror Fri...


...heter en blogg, som jag läst lite i ibland men inte jätteofta.

Stötte nyss på den igen i ett annat mediasammanhang, och tydligen har bloggaren och hans fru inlett sin frihet nu!

I den bemärkelsen att de har sagt upp och slutat sina fasta heltidsjobb, och i fortsättning ska typ frilansa via egna företag på deltid samt leva på avkastningen från sin ihopsparade aktieportfölj. 

Låter trevligt!! :-)

Proffs på att leva billigt är de uppenbarligen också, och genast börjar kritiken hagla...

Förstår inte hur folk kan vara avundsjuka på såna som klarar sej på mycket mindre än vad de själva gör - men uppenbarligen är folk det!?

Nu vet jag inte hur mycket paret Fri har haft i inkomster under de år de har sparat stenhårt för att kunna förverkliga den här drömmen om ekonomiskt oberoende... Men generellt gäller ju ändå att det inte är de stora inkomsterna utan de små utgifterna som man blir rik på!?!

Så i princip är förmågan att kunna spara, och särskilt att kunna spara mycket, en egenskap som sticker många i ögonen samt framkallar avund och illvilja. Det finns t o m de som tycker att folk som har råd att inte jobba, inte längre ska få ta del av de skattefinansierade välfärdssystemen!? 

Grattis, liksom... :-(

Man kan väl i och för sej utgå från att paret Fri kommer att betala mindre i skatt nu jämfört med tidigare, men total skattebefrielse existerar faktiskt inte.

Hur som helst får jag för mej att om folk stör sej på att samhället måste försörja en massa socialfall, handikappade, långtidssjuka och asylsökande, så är det ändå ingenting jämfört med hur mycket de stör sej på en vanlig "Svensson" som väljer att leva på ett annorlunda vis OCH finansierar det ur egen ficka!?!

Det är Jantelagen som styr den här delen av världen, och kommer att göra länge-länge än...

:-(


Tankar | |
#1 - - Anne:

Farbror fri har jag följt i åratal. Det var faktist hans blogg fri vid 42 som fick in mig på rätt spår. Har lärt mig otroligt mycket av honom trots totalt olika förutsättningar. Rekommenderar verkligen att kolla hans gamla blogg. Men visst är det väl så att det är väldigt provocerande med folk som väljer en egen väg i livet. Som inte stannar i fållan. Inte klokt egentligen hur det har blivit i samhället. Att ta höga lån för att finansiera sin konsumtion är fullkomligt normalt men den som sparar och gnetar är en konstig typ. Tänk om man hade haft deras ekonomi och kunnat spara sig fri. Det är väl där skon klämmer för många. Eftersom man inte har de stora inkomsterna är det ingen idé att ens försöka spara. Allt åt alla annars får det vara. Att vara och en är sin egen lyckas smed funkar inte ihop med jante.

Svar: Ska absolut utforska den bloggen lite mer! :-) Det här med konsumtion och skuldsättning är så intressant, tycker jag. Hur man förhåller sej till det speglar väl egentligen ganska bra hur man förhåller sej till saker och ting i övrigt också!? Vill man vara fri så vill man i princip vara fri från prylar och status också, och då blir det inte så kämpigt att uppnå sparmål osv, tänker jag. Men känner man att man absolut måste ha allt som man tycker att alla andra har, så lär det inte hjälpa att även längta efter att på nåt vis göra sej själv ekonomiskt oberoende... För den ekvationen får man inte ihop!! Och det är väl då man börjar köpa lotter och spela på hästar mm, samtidigt som man nedvärderar dem som skapar sin egen förmögenhet och försörjning... Och du har nog rätt i att normen är att vara högt belönad, och därmed fast i avbetalningskontrakt till både höger och vänster och alla andra riktningar också. :-( Det är ju helt galet, men eftersom "alla" har det så ifrågasätter inte speciellt många det iallafall...Vore intressant att höra hur de tänker lösa, eller åtminstone få ner, skulderna innan de blir pensionärer och högst troligt får rejält sänkt inkomst!? Gissar att många inte har tänkt alls på det... 8-X
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp