Sparkvot...


...är ett ord som ofta används inom privatekonomi. Man kan lika gärna säga "hur många procent av inkomsten som avsätts till sparande"... Och i många bloggar med pengar som huvudtema, närmast skryts det om hur hög sparkvot man faktiskt har. 70% i extremfall!!

Ja, ja... Grejen med det är väl att de flesta har liknande levnadsomkostnader, och då kanske det faktiskt inte handlar om att vara superduper-ekonomisk och penga-smart för att kunna spara riktigt mycket varje månad!? Har du 25000 spänn ut i lön och levnadsomkostnader på 20000 går det inte att spara mer än 5000, eller hur!? Har du 50000 ut i lön, och fortfarande klarar dej på 20000, är det inte nån större konst att spara 30000. Så man ska inte låta sej imponeras alltför mycket av höga sparkvoter, förrän alla siffror som spelar roll för sammanhanget är presenterade!

:-)

Men för att ta ner sparandet till en procentsats som ofta rekommenderas av ekonomer, nämligen 10%.

Jag leker med tanken att införa det i min plånbok!? Använder nämligen en hel del kontanter, så det borde funka!

Ska helt enkelt kika efter i plånboken hur mycket pengar där finns, innan jag åker och handlar eller ska iväg och göra nåt annat som kostar. Och finns där då tex 200 kronor, så lägger jag genast 20 av dem (10% alltså) i spargrisen!?!

8-)

Ponera att jag sen for iväg och handlade för en hundring jämt. Då finns det 80 spänn kvar av de ursprungliga 200, som jag "tittar till" innan jag åker till affären nästa gång. Och 10% av 80 kronor kan man ju avrunda lite snyggt uppåt, till en tia jämt. Ner med den i spargrisen, och vips har jag 30 sparade kronor i den! 

Håller man på så ett tag kommer sparandet att bli MER än 10% (på grund av att man plockar 10% från delvis samma pengar mer än en gång - iallafall så länge man aldrig tömmer plånboken helt!!). Och det fina i den kråksången är, att det ändå aldrig kommer att kännas som en större uppoffring än 10% i sparkvot!

Det ska vara enkelt att bli rik!?

:-D


Ekonomi | |
#1 - - elisabeth:

Numera sparar jag inte ett dugg, utan handlar det jag vill ha, och det är inte mycket. jag har alltid varit sparsam, till och med snål mot mig själv, så därför har jag vad jag behöver och mer därtill. Det känns tryggt.
Genom jobbet får jag in en del kontanter och tänkte sätta in dem på kontot. Jag åkte därför till banken där jag har ett annat företag och skickade fram lappen med kontonumret på, men si det gick inte, för det kontot fanns inte i den banken. Det finns i en bank inom koncernen. Tjejen i kassan hänvisade mig till koncernens bank i staden, som jag vet är kontantlös! Jag fick åka hem med pengarna igen. Kom på efteråt att jag kunde satt in dem på det företagets konto som jag har i den banken. Det ska jag testa i veckan.

Svar: Jag jobbar på att också bygga upp en sådan "trygghetsbuffert" att ha till hands vid sidan om min framtida pension! Om det ens kommer att finnas nån pension att få när jag blir 70 (?), så kommer den att vara låg - så något annat än att betala själv för uppehållet då, tror jag knappt på. Men det är samma här; har alltid levt billigt och bör klara det i framtiden också. :-) Vårt bankkontor har signalerar att de ska sluta med kontanthantering "så fort som möjligt", och nu känns det att Ica Banken snart är det enda alternativet!? Kassan i mataffären är ju faktiskt halvt om halvt ett bankkontor numera! Så jag vet företagare som sätter in sin dagskassa med kontanter på konto där. Skulle kanske funka för dej också!? :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

#2 - - Anne:

Sparkvot är en lurig term. När man läser ekonomibloggar får man lätt intrycket av att många ekonomibloggare gnetar och sparar som tokiga för att kunna ha en så hög sparkvot. De flesta är också väldigt duktiga på att hitta sätt att spara mer (får en massa bra tips från många bloggar) men de har oftast en skyhög inkomst. För en annan låter det nästan absurt när de pratar om sparkvoter på 70-80%. De flesta av oss får vara glada om vi kan ha en sparkvot på 10% (vilket jag tror alla kan om de omprioriterar). Viktigast är nog att inte låta en låg inkomst vara en ursäkt att inte spara alls. Får ont i magen när människor verkar tycka det är helt normalt att inte ha ett öre kvar två veckor innan barnbidraget. Problemet är nog att många inte förstår konceptet "många bäckar små".

Svar: Ja men precis!! Tyvärr tyckte jag att jag hade för låg lön på den tiden det begav sej, så jag sparade inget alls då. Ser jag nu tillbaka på vad jag köpte då, inser jag att jag lätt hade kunnat avstå en del av den skiten och sparat en 500-lapp i månaden istället... Nåja, det är aldrig försent att bättra sej! Och "många bäckar små", är så-å-å sant!!! :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp