Byggarbetsplats...


Lagom till midsommarhelgen för två år sedan, förvärvade mina svärföräldrar en skogs- och jordbruksfastighet som gränsade mot deras. Det var skogen svärfar ville åt - åkermarken fanns det en annan intressent på, och hus/lagård/övriga ekonomibyggnader bestämdes det skulle styckas av och säljas till vår son.

Nu har sonen, hans flickvän och vi (fast i ärlighetens namn har inte jag hjälpt till så-å-å mycket...) hållt på i över ett års tid med att fixa till boningshuset invändigt. Och nu i dagarna gör elektrikerna det sista av sitt jobb - förhoppningsvis blir de helt klara idag! Sen behöver vi bara ha dit rörmokaren en liten sväng till, innan det är klart för inflyttning!

:-)

Eftersom sonen redan har ett hus, ska det säljas innan han kan köpa det nya. Tills dess får väl han och flickvännen betala hyra till mina svärföräldrar. Finns en del juridik att sätta sej in i också, innan nån affär skrivs! När sonen köpte sitt nuvarande hus var han singel, men nu är han sambo och då gäller det att ha koll på lagar/regler om bostadsägandet.

Som jag förstod det är han och flickvännen överens om att han ska köpa och äga fastigheten - men det spelar ingen roll om de inte också avtalar bort sambolagen. Glömmer de bort den saken, har flickvännen rätt till halva bostaden även om hon inte äger den!

Jag tänker att det blir bättre för dem båda om de köper den tillsammans, och skriver in i köpeavtalet vad som ska gälla vid en eventuell separation. Tex att vår son då bara övertar hennes del av lånen, och att ingen kompensation för värdeökning ska ske men att han ersätter de eventuella kontanta investeringar hon har gjort i fastigheten efter att de köpt den. 

Nånting sånt...?

Eftersom de kommer att få köpa fastigheten till ett mycket förmånligt pris, känns det rimligt att flickvännen inte kan tvinga till sej hundratusentals kronor extra vid en separation på grund av att marknadsvärdet är mycket högre än deras inköpspris - samtidigt som de, om förhållandet består (vilket ju givetvis är vad vi alla hoppas och önskar!), ska kunna tjäna en bra slant båda två om de gemensamt bestämmer sej för att någon gång i framtiden sälja till en tredje part!? 

Och om det värsta händer, dvs att någon av dem avlider, så bör ju fastigheten helt tillfalla den som blir kvar - vilket kräver att de har skrivit testamente, alternativt gifter sej.

Det är vad jag tycker... Ärligt och rättvist!?! Att skriva bort sambolagen tycker jag närmast känns som att lura flickvännen, men om hon absolut inte vill vara med och äga ska så klart det respekteras...

Vi får sätta oss ner nån dag med dem och gå igenom det här ordentligt! Jag tror nämligen att de inte vet särskilt mycket om sånt här... Och jag vet inte heller allt, men det jag inte har full koll på nu kommer jag inom kort att ha tagit reda på!

:-)


Ekonomi | |
#1 - - elisabeth:

Ja, jösses vad mycket det är att hålla reda på, så det blir så rätt som möjligt. Det är bäst att fixa allt när alla är sams, för sen kan bli jobbigt att reda ut. Jag tror du reder ut allt på bästa sätt, så alla blir nöjda.

Svar: Jag ska göra ett tappert försök iallafall! :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

#2 - - Anne:

Tycker du verkar ha sunda tankar om det hela. Det är så viktigt att det blir rätt från början. Sambolagen har jag inte mycket till övers för. Skrivna avtal ska det vara. Även om man älskar varandra måste man se om sitt eget. Ingen ska känna sig lurad. Jag tycker också man ska vara noga med att inte lägga all risk på en person. Då kan den andre bara ta sitt pick och pack och dra i sämre tider. Bra att ni hjälper dem att få till ett bra avtal. Ibland känns det som om folk tar så lätt på affärer nu för tiden :-) säger pessimistiska jag.

Svar: Det kan bli riktigt obehagligt om ena parten avlider och man "bara" är sambor men har barn, har jag förstått... Även om skilsmässostatistiken inte är någon kul läsning, så vill jag nog förespråka äktenskap iallafall då! Annars kan tydligen barnens arvsrätt ställa till det rejält... 8-X I mitt nästa liv tror jag att jag ska bli familjejurist!?! ;-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp