Detta är inget rosa skimmer!


Det är snarare pest och pina!

<:-)

Vår bokföring... Ungefär som framplockad ur en plastpåse/skokartong i garderoben. 

Dock ligger alla papper i exemplarisk ordning, det som skulle skickas in nånstans är gjort, och det som skulle betalas är betalt. Och det finns gott om pengar kvar på bankkontot, så vi kan betala revisorn för att fixa bokslut till oss i åtskilliga år till. 

Som synes finns det ingen dator på bordet, utan bläckpenna och miniräknare. Och post it-lappar och utprintade verifikationslistor och dagboksblad!

Så bokför jag!! Som ett hantverk, och nog är en handskriven bokföring som ett konstverk - iallafall om man jämför med några datafiler på ett usb...

;-)

Jag konterar, och sen får nån stackars assistent till revisorn mata in allt i deras bokföringsprogram, och rätta eventuella fel - och så får vi allt sammans snyggt och ordentligt på datapapper i en liten pärm för si så där 10000 spänn! 

Jag har sagt det förr, att den enda som tjänar pengar på vårt företagande är revisorn!!

8-I


Ekonomi | |
#1 - - elisabeth:

För att slippa räkna fel i företagens bokföring så använder jag ett dataprogram. Det funkar för mig. Det går fort och är lätt och blir bra på en gång. Hela tiden kan jag kolla hur vi ligger till och vid årets slut är det bara att printa ut balans- och resultaträkning. Årsredovisningen gör jag också själv. Det är inget stort företag, ett är vilande och ett till är nystartat, så lite mer papper blir det att hålla reda på, men många datum är desamma, t ex till SKV för skattedeklaration. Jag sparar många pengar på att fixa det själv, pengar som kan användas för olika investeringar. Förra året köpte vi in oss i två andra bolag.

Svar: Om vi hade haft en enskild firma istället för ett aktiebolag hade jag nog försökt göra allt själv; både bokföring och deklaration. Men nu är vi ju tvungna att göra ett bokslut som ska in till bolagsverket, och mannens privata deklaration ska kompletteras med extra blanketter och gud vet allt. Han kan ingenting om bokföring, och jag kan men är måttligt intresserad... Lugnast för alla att revisorn sköter det mesta! De 50-60 verifikationer det handlar om hade nog inte blivit billigare att själv knackat in i datorn, för bokföringsprogrammen kostar ju också att prenumerera på. :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp