Nördigt odlande!


Det där med "less is more" är inte min grej, även om jag ibland önskar att det var så...

Nä, det är snarare "all in" som är min melodi - eller kanske än mer exakt beskrivet:

Allt eller inget!!!Så därför har jag inget växthus... Kan jag inte skaffa mej ett på 100 kvadrat så behöver jag sannerligen inget på ynka 10 heller!

>:-)

Istället har jag det på bilden ovan. En takförsedd uteplats/fristående altan, eller vad man ska kalla det. Här i södra landsänden går det bra att odla tomater där, så det gör jag. Har dock inte så lång erfarenhet av det, då jag började i fjol. Innan dess har jag bara haft nån enstaka planta, och det har aldrig blivit nån skörd att skryta med. Spruckna tomater, däremot! Sägs bero på ojämn bevattning, men jag tror största problemet var att jag hade dem i för små krukor och på fel plats... Altanen vi har i anslutning till huset ligger åt söder, och har betonggolv som lagrar värme som bara det när solen steker och markisen inte är utfälld. Att ha tomatplantor där, var nog ingen bra idé...

<:-)

Men att odla chili där - det går alldeles fantastiskt bra!! De gillar solen och värmen, och vid sämre väderlek vevar jag ut markisen en bit över dem som regnskydd!

Summa summarum: Jag har plats för MÅNGA chiliplantor på altanen och för GANSKA MÅNGA tomatplantor på den takförsedda uteplatsen. Alltså har jag SKITMÅNGA av båda dera!?!

X-D

Iallafall hade jag det ifjol - i år har jag dragit ner på chilisarna, av den enkla anledningen att jag redan har skördat och sparat såna så det räcker min livstid ut...! Har både färskfrusna och torkade i mängd och parti, och åtgången är inte direkt strykande... 

Men det är galet KUL att odla chili!! Det finns så otroligt många sorter (tusentals!!!), och även om de flesta knappt kan sägas vara ätliga/användbara så har de sitt värde som ögongodis och dekoration både i trädgården och i köket!!Dessutom är inte all chili brännhet och som eldsvåda i munnen. Det finns massor av milda och "halvmilda" sorter, som man kan använda istället för paprika när man vill ha lite mer smak och/eller lagom sting i maten!

Det är såna chilisorter jag håller mej till i år, med ett undantag:

Sparade en planta från ifjol som aldrig hann ge skörd då, för att jag är nyfiken på om den ska ge samma frukt som en "syskonplanta" gjorde...Fröna som sattes sades vara Carolina Reaper (en av de absolut hetaste chilisorter som finns!), men av tre plantor var det bara två som gav frukt och bara den ena av dem hade rätt utseende på frukten. (Bilden ovan!) Om smaken och styrkan också var rätt kan jag inte uttala mej om, för det var nätt och jämt jag vågade mej på att testa en ytte-pytteliten bit... Vad den andra plantan var för korsning, vet jag inte. Den fick orangea runda/ovala frukter med knottror på - mycket starka/heta de också. Återstå att se vad det blir av den tredje, kvarvarande, plantan! Den blommar bra nu, men har inte satt några frukter än.

Ett av de största problemen med chili är att de så lätt korspollineras, så tar man egna frön kan man aldrig vara helt säker på att nästa generation plantor blir den sorten man har tänkt sej...

Så ett tips om nån blir sugen på att odla chili nästa år: Köp frön från någon som verkligen garanterar att de är sortäkta!!! Annars kan man lätt bli besviken på resultatet, vilket vore synd.

:-)

Detta är min fjärde säsong som chiliodlare, så jag kan ju inte titulera mej som proffs ännu på länge... Men jag är väl påläst i ämnet - och som vanligt nu för tiden:

Allt jag kan om chili har jag lärt mej på Facebook!!

;-D

Och sedan ifjol är jag alltså på gång att göra samma bildningresa, fast nu i tomatodlandets tecken! Inte riktigt lika spännande och intressant som chili, tycker jag nog, men åtminstone mer skonsamt för smaklökarna!!

8-)Tror jag har ett femtontal olika tomatsorter på G. Hade velat ha fler, men det fick räcka så eftersom jag ville ha några stycken plantor av varje sort också. Tycker jag behöver det, eftersom jag inte får så jättemånga tomater på varje planta... Och det beror på att jag odlar dem i lite för små krukor - de flesta står i billiga papperskorgar från IKEA (som fått borrade dräneringshål i bottnarna), och de rymmer nog inte mer än 7-8 liter jord... Det tredubbla hade varit önskvärt! Men, men...

:-)

På bilden ovan poserar dock två Bajaja-plantor i tillräckligt stora krukor, och inom kort kommer det att börja mogna fram massor med små röda (förhoppningsvis goda) körsbärstomater på dem!!

:-)~


Allmänt | |
#1 - - elisabeth:

Åh, så inspirerad jag blir! Härliga bilder och målande beskrivningar av både chili och tomater. Du kan ju sälja chilirön eller plantor. Jag köper gärna några till nästa säsong förstås, att prova med. I den nya verksamheten ingår ett orangeri och där går det nog att odla, tror jag. Det ser jag fram emot.

Svar: Lovar att jag samla frön till dej när frukterna kommer!! Men skyll inte på mej om du sen blir fast i "chiliträsket" nästa år!!! 😉😉😉
enbloggomenmormor.blogg.se

#2 - - elisabeth:

Det vore trevligt att bli fast i chiliträsket, det finns värre träsk att fastna i! Fundera på den affärsidéen, att sälja chilifrön med bra anvisningar. Jag tror inte du blir väldigt rik men en kul hobby och att du får avsättning för dina produkter. Det finns säkert någon grupp på facebook, precis som det finns stickgrupper. I ett tidigare liv fick jag sköta om mina grannars koloniträdgård med flera växthus medan de var på "hembesök" i sitt forna hemland under några veckor. Jag fick skörda det som kom och det var massor av tomater och paprikor.

Svar: Det finns chili grupper på FB, och jag är med i ett par av dem! Har bytt, fått och gett en hel del frön genom dem. :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp