Sista juni betyder...


...dags att betala räkningar - och se om den hushållsekonomiska planen höll!? Den om att klara oss på 16500, alltså.

Och: JA, det gick!!! :-D

Så då blev det en bra "dusk" in på buffertkontot den här månaden också! Så pass att jag kunde lyfta lite vidare till sparkontot också, faktiskt. Tycker det räcker med 10000 i buffert. Skulle något oförutsett kosta mer än så, får vi plocka tillbaka från sparandet... Men det hoppas jag inte, för sparandet ska i första hand gå till nytt vattenfilter (kostar nog ungefär 25000 spänn) och till att lösa lånet på min bil inom ett år från nu räknat.

Bilaffärer är sällan några bra affärer, och vill man att de ska bli riktigt dåliga ska man så klart låna till dem... :-( Och DET försöker jag i regel undvika, så när den gamla Volvo V70:n jag körde till och med januari 2016 inte längre ville vara med så köpte jag en Suzuki Grand Vitara kontant hos en bilhandlare några städer bort. Att det blev just den bilen berodde på att den bara hade gått 8500 mil plus att jag kunde pruta ner priset med 20000 spänn! 

Plötsligt fanns det pengar över till drömbilen också, så därför slog jag till på Mazda-cabben också! (Köptes av en privatperson i maj -16).

Efter si så där fem och en halv månad, och mindre än 500 körda mil, skar Suzukins motor!! Den tre månader långa MRF-garantin var ju utgången, men vi reklamerade bilen med stöd i konsumentköplagen istället, och firman vi köpt den av åtog sej att göra ett kostnadsfritt motorbyte (till en begagnad med motsvarande mil). Under tiden fick vi ha fri lånebil, så oss gick det ingen nöd på. Sämre gick det för firman som inte lyckades få tag i någon utbytesmotor, så efter fyra-fem månader gav de upp. Köpet hävdes och vi fick hela köpeskillingen tillbaka! 

Men... Cabben är ju vare sej en vardagsbil eller en året runt-bil, så därför blev vi tvungna att börja besöka bilhallar igen... 

För enkelhetens skull valde vi dem på hemorten nu, och då fanns det egentligen bara ett alternativ; Den bilfirman som är kopplad till verkstaden där vår son jobbar! Och där ägaren dessutom är en gammal vän till oss.

:-)

Det blev en fabriksny bil - därav en dryg tredjedel av inköpspriset i form av lån... 

Men så här långt har vi iallafall inte behövt lägga pengar på reparationer, dessutom är skatten och försäkringen billig och den drar bara hälften så mycket bensin som vad den förra bilen gjorde!

Så-å-å... Ganska nöjda bilägare trots allt!!!

:-)


Ekonomi | |
#1 - - elisabeth:

Bilar, ja, det är ett stort kapitel för sig. Jag kan absolut ingenting om bilar, men här på landet måste jag ha en bil som jag kan lita på. Tidigare var det inte så noga. Jag hade först en liten Hyundai som gått som leasingbil så den var hyfsat ny, och välskött, vid köpet. Den kvaddade jag på väg hem från mammas begravning. Äldste sonen åkte med, och han fick en smäll i nacken som han länge gick och fick behandling för. Då bodde jag i stan och försökte klara mig utan bil. Det gick riktigt bra, men sen ville jag ha en bil igen, och köpte en på Blocket. Det var en tjej som fått en ny bil av sin man, en cabriolet! Själv hade hon hellre velat ha en mer praktisk bil med plats för cykelhållare t ex. När jag flyttade till landet skulle jag byta den bilen, och visste att jag inte skulle få många kronor för den. Jag åkte in på första bilfirma och sa att jag skulle ha en lite bättre bil än den jag hade. Försäljaren föreslog en bil som jag fick provköra. Den gick fint, så den tog jag. Den hade gått 4309 mil och är billig i skatt och snål med soppan, så jag är nöjd. Jag kör som tant i hatt, så den passar nog mig, för jag har sett att många äldre har likadana bilar. Jag sitter högre, och jag betalade kontant, även om försäljaren hade ett lockande erbjudande med "bara" en procents ränta, men lån är alltid lån, och dem håller jag mig undan från. Ni hittar säkert den bil som passar er och era behov när cabrioleten står i garaget.

Svar: Hu, för olyckan - men din son är kvitt sina nackproblem nu, eller? Just nu känns det okej på bilfronten här, även om vi då delvis fick ta lån till den bil jag kör till vardags. Bara nu inte mannens gamla Volvo också skrotar ihop!?! Hoppas innerligt att den hänger med tills lånet på min bil är bortamorterat - för när han ska köpa sin nästa kärra lär det väl också behövas ett lån... :-(
enbloggomenmormor.blogg.se

#2 - - elisabeth:

Sonens nackproblem kommer och går, men i stort är det bra.

Svar: Antar att man får vara glad så. De som har ständiga smärtor av wiplash kan ju ha det fruktansvärt jobbigt...
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp