Ska släppa det här miljötänket..


...alldeles strax! Bara en liten fundering till...

:-)Finns det nåt bra - dvs enkelt och effektivt! - sätt att tänka kring inköp, så man lättare kan göra såna val som är okej i ett miljövänligt och klimatsmart perspektiv??? 

Klart man kan lära sej långa listor utantill över produkter som uppfyller de kraven, men jag menar nåt som är mera spontant... Eller vad jag ska säga!? 

Win-win är ju ett trevligt koncept - funkar det för shopping, tro!? Ett inköp ska ju inte bara vara bra för miljön - jag måste ju uppleva det som lyckat för min egen del också! 

Ett miljövänligt schampo som gör mitt hår risigt, är ju inget bra inköp... Eller nån snäll målarfärg, som trillar av husväggen mindre än ett år efter påstrykningen...Däremot när tex ekologiska grönsaker kostar samma, eller till och med mindre, än konventionellt odlade... Då är det bra för alla!? (Eller...?)

Jag tänker att jag inte är beredd att betala överpriser för varor bara för att de är försedda men nån speciell märkning eller så. Däremot kan jag tänka mej att betala mer för en vara som jag verkligen tycker/upplever ÄR bättre (både för mej personligen OCH resten av jordklotet!) än alternativen.

Eller så väljer jag att betala mindre, genom att helt enkelt skippa nya prylar och istället köpa begagnade.

Lågprisalternativ med eko-/miljömärkning är det absolut svåraste att hantera, tycker jag. Icas egna ekologiska mjölk tex, kostar mindre än Arlas dito - ändå är den tillverkad av Arla/på Arlas mejerier!? Vem förlorar på att jag vinner där, kan man ju verkligen fråga sej...???
Tankar | |
#1 - - Helena:

Jag försöker köpa närodlat/närproducerat. Vi har sen ett tag tillbaka en lokal mjölkproducent och de lokala butikerna har deras mjölk och arlas. Såklart vill jag gynna den lokala leverantören. Känns mest klimatsmart och jag lägger gärna en krona extra för att gynna våra lokala mjölkproducenter... MEN den lokala mjölken har väldigt mycket sämre hållbarhet (antagligen är den inte så hårt pastöriseras) och jag har fått slänga en del. Det känns ju varken ekonomiskt eller klimatsmart... Jag tänker att ingen kan göra allt men alla kan göra nåt för miljön. Köpa secondhand är ju både du och jag bra på😊 Och jag flyger kanske max var 4:e år. Jag skulle gärna vilja ha en miljöbil. Kanske kan det bli aktuellt när de vid årsskiftet (tror jag det var) börjar subventionera nyköp av miljöbilar.., tror det handlade om 45000:- Min make, bondsonen tillika rallybilsåkaren, fnyser åt elbilar men jag tycker det verkar intressant.

Svar: Jag är lite dåligt insatt i det här med elbilar, men maken verkar iallafall tycka att hybriderna som har både bränslemotor och elmotor kan vara nåt. Om priset blir överkomligt... Vi får väl se! :-) Ett tag valde jag alltid ekologiskt i första hand, men sen kändes det konstigt att köpa tex ekologisk rödlök från Egypten när det även fanns svensk (oekologisk...) att välja på. Då fick det bli den svenska, men om det är rätt val kan ju säkert diskuteras. Jag vet inte!? Och när det gäller mejerivarorna så är ju Arla i sej ett problem, kan jag tycka. Men det är ju bönderna som äger Arla, så på nåt vis måste de ju själva vara med på villkoren som gör att den ena mjölkgården efter den andra tvingas lägga ner!? Att som konsument bojkotta Arlas produkter gör livet etter värre för de mjölkbönder som är knutna till dem... Kul att du kan välja en lokal mjölkproducent!! :-) Nu när du vet om att hållbarhetstiden är som den är, funkar det förhoppningsvis och du slipper slänga!? Imorgon ska jag se om det finns nån vettig barnvagn på Secondhand - tycker vi kan ha en sån till Inez här, så slipper dottern packa med deras i bilen när de ska hit. :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp