Om att vara hemma...

Tjugo över sju i morse kom sonen flängandes, och hivade in hunden (som jag är dagmatte åt) med orden; "Han har varken varit ute och pissat & skitit eller fått mat!" Och så slängde han sej i bilen igen, och for med gasen i botten mot jobbet!! Ja, jisses...


När man har försovit sej är det rätt bra att ha en hemmamorsa som tar över och styr upp!?! ;-D

Och hade han fortfarande bott hemma hade jag så klart väckt honom i tid, så detta scenario aldrig hade behövt inträffa. :-)Onekligen är det praktiskt för övriga familjen att någon "alltid" är hemma. Passar barn och/eller djur, handlar och lagar mat, städar och tvättar, ser till att räkningarna blir betalda och hantverkarna insläppta...

I perioder jobbar jag också utanför hemmet, men de har blivit både färre och kortare på senare år. Och så har jag ju ändå några timmar i vårt egna företag som jag kan plocka ut lön för, och som livssituationen ser ut just nu får det räcka med det.

Fast jag gillar inte att titulera mej själv som hemmafru. Varför vet jag inte riktigt... Det känns gammalmodigt, ojämnställt och allmänt bara så-å-å fel!? Än värre är begreppet lyxhustru. Inte fan lever vare sej jag eller min man något lyxliv för att jag är hemma!? Men vi har det BRA, och det är viktigt för oss! :-)

För mej personligen har det också alltid varit viktigt att jag är hemma på grund av att jag har valt att vara det! Mitt hemmavarande är inte, och har aldrig varit, finansierat på nåt annat vis än att min mans lön får räcka till åt mej också.

Jag är inte inskriven på AF, har inga bidrag eller någon sjukpenning. Jag ligger inte samhället till last, men en vacker dag ska det förstås behöva ta hand om mej också trots att jag inte har betalat in lika mycket i skatt som de flesta andra... Usch, ja... :-/

Som hemmavarande tyngs man både lätt och ofta av känslan att inte riktigt göra rätt... Det man gör är visserligen bra för ens allra närmaste, men i ett större/vidare perspektiv är det inte alls bra!? För ens egen del är det så korkat så det nästan borde vara i lag förbjudet att vara hemmafru!?! För vem är det inte som sitter där med nitlotten, både kring vad som skulle hända vid en skilsmässa och framförallt vad det beträffar ens framtida pension och så där...

X-(

Hur som helst... Tesen jag hade redan som ung har iallafall visat sej stämma; En heltidslön räcker till för att försörja en familj - iallafall vår!!! 

:-)Tankar | | 2 kommentarer |

Bo billigt!


Som jag berättade i ett inlägg tidigare i veckan drömmer jag om att bo gratis. Kanske en utopi, men bor billigt gör jag iallafall redan!

:-)

Jag och min man köpte vår villa för snart 30 år sen, och lånade varenda krona till köpeskillingen. På den tiden var det inga låga räntor utan 10-12%, vill jag minnas. Amorteringsfritt fanns inte heller på kartan - och DET är jag glad över, för tack vare att vi alltid har amorterat så har lånen ständigt krympt! :-) 

Efter hand har även räntorna krympt, eller sjunkit rättare sagt, och då har vi tagit ett och annat nytt lån (till renoveringar) utan att boendekostnaden för den sakens skull har ökat.

I dagsläget har vi knappt hundratusen mer i lån än vad vi började med när vi köpte huset, samtidigt som huset har vuxit i storlek, fått kompisar i form av garage och verkstad, nytt avlopp, trädgård och lite annat smått och gott. Allra bästa investeringarna har varit två skorstenar och lika många braskaminer, för billigare uppvärmning än att elda med egen ved finns knappt!?

Dessutom; Det senaste lånet vi tog på villan investerade vi i renoveringen av huset som tillhör vår andra fastighet (en liten gård). Det lånet finansieras så klart av hyresintäkter därifrån!

Så... På en höft kostar oss banklånen (de som verkligen berör vår bostad, alltså) 2000 spänn i månaden. En tusing till el och ytterligare en dryg sådan till sopor, slamtömning, sotning, fastighetsskatt och hemförsäkring... Och så en femhundring (eller något mer?) till diverse underhåll... Det blir en boendekostnad på under 5000 kr/mån. 

Känns mycket okej!! :-)

Dock... Att bo ute på vischan kräver nästan att man har bil, för bussen har sedan länge slutat gå här förbi iallafall. 

Och vad våra bilar kostar oss i månaden får jag kanske räkna på en annan dag!? (Fast vill knappt veta det... 8-X)
Ekonomi | | Kommentera |

Vår- och sommargadroben har blivit uppdaterad!!


Slank inom Secondhand idag också, och nu fanns det jeans till mej minsann!

Ett par trekvartslånga och ett par vanliga för 60 spänn tillsammans. Herre jisses vad jag sparar pengar på att aldrig köpa jeans nån annanstans!! :-D

Båda paren ser oanvända ut. Min lycka beror på att någon/några andra gjorde felköp...? 


Ekonomi | | Kommentera |
Upp