Bo billigt!


Som jag berättade i ett inlägg tidigare i veckan drömmer jag om att bo gratis. Kanske en utopi, men bor billigt gör jag iallafall redan!

:-)

Jag och min man köpte vår villa för snart 30 år sen, och lånade varenda krona till köpeskillingen. På den tiden var det inga låga räntor utan 10-12%, vill jag minnas. Amorteringsfritt fanns inte heller på kartan - och DET är jag glad över, för tack vare att vi alltid har amorterat så har lånen ständigt krympt! :-) 

Efter hand har även räntorna krympt, eller sjunkit rättare sagt, och då har vi tagit ett och annat nytt lån (till renoveringar) utan att boendekostnaden för den sakens skull har ökat.

I dagsläget har vi knappt hundratusen mer i lån än vad vi började med när vi köpte huset, samtidigt som huset har vuxit i storlek, fått kompisar i form av garage och verkstad, nytt avlopp, trädgård och lite annat smått och gott. Allra bästa investeringarna har varit två skorstenar och lika många braskaminer, för billigare uppvärmning än att elda med egen ved finns knappt!?

Dessutom; Det senaste lånet vi tog på villan investerade vi i renoveringen av huset som tillhör vår andra fastighet (en liten gård). Det lånet finansieras så klart av hyresintäkter därifrån!

Så... På en höft kostar oss banklånen (de som verkligen berör vår bostad, alltså) 2000 spänn i månaden. En tusing till el och ytterligare en dryg sådan till sopor, slamtömning, sotning, fastighetsskatt och hemförsäkring... Och så en femhundring (eller något mer?) till diverse underhåll... Det blir en boendekostnad på under 5000 kr/mån. 

Känns mycket okej!! :-)

Dock... Att bo ute på vischan kräver nästan att man har bil, för bussen har sedan länge slutat gå här förbi iallafall. 

Och vad våra bilar kostar oss i månaden får jag kanske räkna på en annan dag!? (Fast vill knappt veta det... 8-X)
Ekonomi | |
Upp