Låg ränta!?


Eftersom jag är ett sådant fan av kreditkort utan avgifter och med bra bonussystem osv, är det nog på sin plats att påpeka att såna kort givetvis bara är bra så länge man betalar hela summan man har handlat för på en gång!! Dvs gör sej helt skuldfri i samband med att månadsfakturan förfaller. För annars måste man ju börja betala ränta på beloppet, och den är allt annat än gratis!!!

Så...

För att undvika att få en chock när fakturan kommer (och kanske då som först inse att man har handlat för mer än vad man har möjlighet att betala med en gång...), så är det verkligen jätteviktigt att ha stenkoll på de inköp man gör med sitt/sina kort! 

Själv sparar jag kvittona i plånboken, och sen skriver jag även upp inköpssummorna i en typ kassabok. Då ska det mycket till för att bli obehagligt överraskad av fakturan. Och då syns det också direkt om det håller på att bli lite väl mycket inhandlat på kortet under den aktuella månaden... Så man kan vidta lämpliga åtgärder i god tid!!

:-)

Och vad är då en lämplig åtgärd? Nummer 1 är så klart att inte använda kortet igen förrän man har läget under kontroll!

Och om man inte kan betala hela skulden direkt, ska man absolut betala så mycket som möjligt!! Aldrig inte bara det som står angivet som "lägsta belopp att betala" - för allt över det blir ju en skuld som kommer att beläggas med ränta på nästa faktura! Och tror man det är en liten beskedlig bankränta på si så där 1,5-2% det handlar om, så tror man FETFEL...!!

8-X 

De här kreditkorten skulle så klart inte finnas om inte utgivarna kunde tjäna en hacka på dem, och naturligtvis är det på de räntebelagda krediterna de gör sin vinst. 

Vid enstaka tillfällen kan det möjligtvis vara befogat att betala såna här ockerräntor, om det rör sej om ett mindre belopp och för en kortare tid... Men vanligtvis INTE!!!En annan grej att tänka på när det handlar om skulder, och framförallt om förfallna skulder, är att man alltid betalar av räntan först. Har det börjat komma krav på dröjsmålsränta, brinner det verkligen i knutarna! 

Dröjsmålsränta kan göra en från början ganska beskedlig skuld till en mardröm. Och inkassobolag älskar förstås skulder som aldrig försvinner - och skuldsatta som år ut och år in stretar på med att enbart betala av på de ständigt växande räntorna... 

Man kan tycka att det borde vara en rättighet att åtminstone en viss del av varje inbetalning man gör vid en skuldreglering, används till att krympa den ursprungliga skulden, men så är det alltså inte. 

:-(Ekonomi | | Kommentera |

Det regnar - men inte pengar...


Till slut kom det en skapligt våt skur även här igårkväll. Så-å-å välgörande!!!

Iallafall för gräs och trädgårdsland. Grundvattennivån påverkades väl däremot knappast...

Det har regnat lite i natt och nu under morgonen också, men längre fram idag ska man tydligen förvänta sej storm!?

Och DET låter obehagligt, måste jag säga...

8-XNåja, vädrets makter rår man inte över - så det är väl bäst att inrikta sej på sysslor idag som går att styra!? Funderar närmast på att ta i tu med pappershögen som berör mannens AB... 

Det är bokslut den 30/6, och jag behöver räkna igenom rubbet för att få en uppfattning om det finns utrymme för en liten lön till mej, eller inte. Magkänslan säger nej...

<:-I

Det här företaget är mest ett påhäng, tycker jag, men rätt skött kan det även vara en tillgång. Dessvärre kan mannen inte ett smack om företagande och bokföring och sånt där, och det är bitvis svårt att få honom att tänka och agera som en företagare... Han vill mest bara handla!? Hm...

Ja, ja... Det är som sagt var hans AB, och det startades för några år sedan i samband med att han sålde sin del i företaget han jobbade på då. I princip en skatteplaneringsgrej... Den som har tjänat mest på detta, är troligtvis vår revisor!?

Till och från funderar jag på hur vi skulle kunna föra in en "riktig" - inkomstbringande! - verksamhet i företaget. Det lilla som är idag, är på typ hobbynivå bara. Vårt skogsbruk tex...

Får ta nya tag med detta under kommande verksamhetsår!?

:-)


Ekonomi | | 2 kommentarer |

30/5...


Högst på dagens agenda står att följa med pappa på läkarbesök hos onkologen. Dags att få veta hur det ser ut invärtes, efter de senaste 3-4 månadernas cellgiftsbehandlingar. 

Att döma av hur pappa mår, borde det inte vara någon direkt försämring... 

Jag hoppas på oförändrat, jämfört med senast!! Eftersom det är "i slutet av månaden" nu igen, ska finanserna kollas igenom och några fakturor betalas. Gjorde en snabb överslagsräkning, och fick för mej att det såg riktigt bra ut!? Så jag måste väl ha räknat fel... Ähum!?! 

8-X

Preem-korten vi ansökte om för ett tag sen, har långt om länge kommit  (tillverkningsproblem!?). I juni börjar jag använda mitt sådant, men mannen fick "tjuvstarta" med en tankning på sitt i söndags. Så han vet att det funkar, nu när han fortsättningsvis ska tanka på en annan mack än tidigare. 

Jag som oftast inte kommer i närheten av någon Preem-mack, kommer nog att fortsätta tanka på Circle K. Men det är inte jag som gör av med de stora bensinmängderna, så det får gå an - även om jag retar mej på att rabatter och bonusar har sänkts så mycket...

Några fler inköp av annat slag med Circle K-korten blir det hur som helst inte!!

>:-)


Ekonomi | | 3 kommentarer |
Upp