Ekonomi är tråkigt!?


Men shoppa är KUL!?! 8-D

Lustigt att två ting som hänger så intimt ihop med varandra, ofta upplevs som motsatser till varandra...? Eller kanske inte riktigt så, men Spara och Slösa var hur som helst två helt olika individer (minns ni tidningen Lyckoslanten???) och en av dem skulle man gilla och den andra inte...

70-talspedagogik!? ;-D

Nu på 2000-talet borde vi vara lite mer nyanserade, men matas istället med tv-program som Lyxfällan. Ogilla att inte kunna hantera sina pengar, och gilla en budget som är så snål att sannolikheten för att den spricker inom ett år (om inte långt tidigare) måste vara typ 99%...!?

Vore det inte på tiden att ekonomi blev ett kärnämne i skolan - gärna redan på lågstadiet???

Jag gick på högstadiet i början av 80-talet, och då kunde man istället för att läsa tyska eller franska även välja konst (osäker på om det hette så, men iallafall), teknik eller ekonomi. Jag som hade noll intresse för engelska ryggade så klart baklänges inför tyskan och franskan, och eftersom jag gillade teckning (numera heter det ämnet bild) valde jag konst (eller vad det nu hette...). Men det var för få sökande, så när jag började sjuan fick jag snällt läsa mitt andrahandsval istället. Och det var ekonomi.

Det enda jag minns är att vi skulle lära oss skriva på skrivmaskin... Pest och pina!! Och därmed blev ekonomi så tråkigt att jag faktiskt valde om till åttan, och lärde mej lite tyska glosor och grammatik trots allt.

Det där skrivmaskinsskrivandet återkom sen som ett obligatoriskt ämne för alla, i antingen åttan eller nian, så varför vi inte kunde hålla oss enbart till ekonomi - och prata pengar!! - på ekonomilektionerna begriper jag inte. Men det handlade väl helt enkelt om att förberedas lite grann inför ett framtida jobb på kontor - och då menar jag inte bankkontor... 

Hur som helst... Man behöver inte vara en fena på företagsekonomi för att ha full kontroll på sin privatekonomi - och väl är ju det!!! Men man behöver vara intresserad, och då är det tråkigt att skolan sviker... 

Att jag, med min synnerligen negativa inställning till ämnet ekonomi, faktiskt gick ekonomisk linje på gymnasiet är ju snudd på oförklarligt. Och jag har till och med jobbat bakom ett par stycken olika skrivmaskiner därefter!! För att idag sköta alla papper, bokföringen och kontakterna med revisorn gällande vårt AB...

Jag tycker fortfarande att företagsekonomi är skittråkigt!!! 

Och ärligt sagt är det inte jätteroligt att riva runt i privatekonomin heller alla gånger, och pussla än hit och än dit för att få ihop den när det kärvar... Men stoltheten jag känner över att gång på gång ändå lyckas - och till och med få lite över, fast att det nyss såg nästan hopplöst ut... Den känslan gör att det ändå blir KUL - efteråt!!

:-)


Ekonomi | |
#1 - - Elisabeth:

Och jag tycker precis tvärtom, ekonomi är kul och shoppa är trist men nödvändigt ibland. Jag gillar mitt bokföringsprogram, blir stolt för varje skattedeklaration jag fyller i och alla pengar jag skickar in till SKV. När jag måste handla något går jag in i butiken och frågar efter det jag söker, köper och går sen ut igen. Jag har två helt outnyttjade kreditkort, bara ifall att jag hamnar i kassanöd. Med lite planering gör jag inte det, men visst, tvättmaskinen kan gå sönder och då kan det vara bra att ta till ett kort. Annars får jag hämta från annat håll. Det är en trygghet att veta att slantar inte är ett problem.

Svar: Precis!! Du verkar vara "på plats" med din ekonomi, och dit jag är så sakterliga på väg med min!! Ska bli skönt när alla mål är i hamn - och det är absolut mer roligt än en slags uppoffring iallafall, att se hur de närmar sej ett litet steg i sänder!!! :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

#2 - - Anne:

Ekonomi som är så kul. Älskar att pyssla med hushållsekonomin. Fick inte lära mig nåt om privatekonomi när jag gick i skolan på 80-90-talen. Tyvärr får mina barn inte heller några ekonomikunskaper i skolan nu för tiden. Tur de får det hemma :)

Svar: Ja, en sund inställning till pengar är nog en av det bästa gåvor man kan ge sina barn - eller tvinga på dem, kanske rent av!? ;-) Jag tycker det blir roligare och roligare att peta med hushållsekonomin, särskilt ju fler mål jag sätter upp för den - och faktiskt kommer lite närmare pö om pö. :-)
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp