Låg ränta!?


Eftersom jag är ett sådant fan av kreditkort utan avgifter och med bra bonussystem osv, är det nog på sin plats att påpeka att såna kort givetvis bara är bra så länge man betalar hela summan man har handlat för på en gång!! Dvs gör sej helt skuldfri i samband med att månadsfakturan förfaller. För annars måste man ju börja betala ränta på beloppet, och den är allt annat än gratis!!!

Så...

För att undvika att få en chock när fakturan kommer (och kanske då som först inse att man har handlat för mer än vad man har möjlighet att betala med en gång...), så är det verkligen jätteviktigt att ha stenkoll på de inköp man gör med sitt/sina kort! 

Själv sparar jag kvittona i plånboken, och sen skriver jag även upp inköpssummorna i en typ kassabok. Då ska det mycket till för att bli obehagligt överraskad av fakturan. Och då syns det också direkt om det håller på att bli lite väl mycket inhandlat på kortet under den aktuella månaden... Så man kan vidta lämpliga åtgärder i god tid!!

:-)

Och vad är då en lämplig åtgärd? Nummer 1 är så klart att inte använda kortet igen förrän man har läget under kontroll!

Och om man inte kan betala hela skulden direkt, ska man absolut betala så mycket som möjligt!! Aldrig inte bara det som står angivet som "lägsta belopp att betala" - för allt över det blir ju en skuld som kommer att beläggas med ränta på nästa faktura! Och tror man det är en liten beskedlig bankränta på si så där 1,5-2% det handlar om, så tror man FETFEL...!!

8-X 

De här kreditkorten skulle så klart inte finnas om inte utgivarna kunde tjäna en hacka på dem, och naturligtvis är det på de räntebelagda krediterna de gör sin vinst. 

Vid enstaka tillfällen kan det möjligtvis vara befogat att betala såna här ockerräntor, om det rör sej om ett mindre belopp och för en kortare tid... Men vanligtvis INTE!!!En annan grej att tänka på när det handlar om skulder, och framförallt om förfallna skulder, är att man alltid betalar av räntan först. Har det börjat komma krav på dröjsmålsränta, brinner det verkligen i knutarna! 

Dröjsmålsränta kan göra en från början ganska beskedlig skuld till en mardröm. Och inkassobolag älskar förstås skulder som aldrig försvinner - och skuldsatta som år ut och år in stretar på med att enbart betala av på de ständigt växande räntorna... 

Man kan tycka att det borde vara en rättighet att åtminstone en viss del av varje inbetalning man gör vid en skuldreglering, används till att krympa den ursprungliga skulden, men så är det alltså inte. 

:-(Ekonomi | |
Upp