Om bolån...


Idag snackades det lite om bolån på lokalradion, och då spetsade jag förstås öronen lite extra.

Man förväntas ju ha sparat ihop till kontantinsatsen själv numera, och den ska vara 15% - eftersom bankerna bara lånar ut 85% av köpeskillingen.

Har man bra inkomst kan man beviljas ett blancolån också, så då kan man låna 100% till sin fastighetsaffär iallafall - även om det sistnämnda lånet har högre ränta och kortare avbetalningstid, än de regelrätta bolånen. 

Varför en person med hög inkomst inte ska behöva betala kontantinsats, kan ju diskuteras... Men det är ju intressantare att titta på hur de gör som varken har ett ihopsparat kapital eller beviljas blancolån...

I radioprogrammet jag lyssnade på ställde föräldrarna upp. De lånade ca 200000 spänn, för att deras barn skulle kunna köpa en nyproducerad lägenhet för nästan två miljoner!!!

Och så gör tydligen många!? För man tycker att det är så man måste göra...?

Jag tycker det verkar helt galet!? 8-X

Klart barnen ska kunna flytta hemifrån när de har blivit vuxna, men har de inte lyckats spara ihop till kontantinsatsen, eller kan få lån till den också, tänker jag att de kollar på fel bostad!? Fel i den bemärkelsen att den är för dyr! 

Motargumentet då blir förstås att så mycket kostar det om man vill bo just där, och det finns ändå inga alternativ...

Ja, bostadsbristen är ju ett faktum - men då snackar vi väl egentligen brist på hyreslägenheter!? Inte brist på svindyra insatslägenheter och lyxvillor... Men det verkar mest vara såna som byggs nya nu, och det beror väl just på att det finns stora pengar att tjäna - på grund av att tillräckligt många är beredda att betala sjukt höga priser för dem!? Inte minst snälla föräldrar...

I nästan alla andra sammanhang avstår man att köpa en pryl när den upplevs som för dyr - men inte när det kommer till fastigheter!?! Av det enkla skälet att man är övertygad om att lägenheten/villan/gården kommer att stiga i värde. Ett år eller två efter att köpet har gjorts, räknar man med att kunna göra en omvärdering och få ett nytt och högre marknadsvärde att grunda sina banklån på (och då kan man förhoppningsvis både skriva om lånen, öka på dem och betala tillbaka sin eventuella skuld till föräldrarna).

Om det fortsätter att vara på det viset, kan man ju förstå att föräldrar inte ser så stor risk i att själva ta lån för att kunna hjälpa sina barn. Men hur blir det om värdeökningen uteblir, eller om bostadspriserna rent av sjunker?

Det är det som kallas för en "bubbla som spricker", fast det vet ni säkert redan.

Jag vill verkligen inte att det ska hända, men jag ser med oro på just det här att så många köper en bostad som de egentligen inte har råd att köpa... Ekonomi | |
Upp