Snål skogsägare!?


Hittade lite roliga kommentarer i ett inlägg i en blogg jag läser. De hade inte direkt med inlägget att göra, men hur som helst dök ett påstående upp;

Typ att "Skogsägare är de snålaste människor som finns"! 

:-)

Behöver kanske inte säga att den som uttryckte detta genast fick mothugg, speciellt som slutsatsen var dragen utifrån en enda skogsägare - som dessutom var en före detta svärmor...

:-D

Ja, ja... Den som tror att man plockar sedlar från granarna likt äpplen och päron från fruktträd, har ju ganska så noll koll på hur man tjänar pengar på skog.

Och... Det kanske faktiskt krävs, om inte direkt snålhet så iallafall ett kostnadsmedvetet synsätt, för att få vinst på en skogsnäring!?

>:-)

Äger man skog sköter man vanligtvis den i företagsform, och då finns det flera olika möjligheter. Att plocka ut rena pengar (typ lön!) och skatta bort en stor del av dem, anses väl av de flesta att vara det sämsta alternativet... Oftast placerar man vinsten på ett skogskonto, eller återinvesterar den direkt i fastigheten. Det sistnämnda har vi gjort beträffande vår gård.

För annars hade det inte gått att bo permanent i boningshuset, eller ha bilar och verkstad i uthuset! 

Vi har renoverat husen under tre års tid, och det arbetet pågår än fast i betydligt lugnare takt än under det första halvåret. (Från ruckel till nyskick och inflyttningsklart på ungefär sju månader). Allt snickarjobb har vi gjort själva - de enda hantverkare som har anlitats är rörmokare, elektriker, plåtslagare och våtrumsspecialister. 

Så här långt har projektet kostat ungefär 1,2 miljoner. 600000 har vi lånat från banken och ytterligare 200000 från oss själva (i form av ett banklån med vår villa som säkerhet). Resterande 400000 har vi inte precis "trollat fram med knäna" - vi har snarare snålat något enormt med våra hushållspengar och lagt varenda krona som kunnat undvaras på detta istället för på "annan skit", samt huggit ner en del skog och låtit vårt företag ta lämpliga kostnader. Och nästan allt virke som använts, har mannen dessutom framställt själv.

Är man beredd att jobba hårt och leva sparsamt, så kan absolut skogsägande vara en god idé till försörjning! Men för vår del är den bara ett av benen som bär upp vårt livsstilsboende...

:-)
Ekonomi | |
#1 - - elisabeth:

Jag vet vilken blogg du syftar på, och säger bara: "som man sår får man skörda" eller "som man bäddar får man ligga"!! En dags arbetsträning var för mycket för en som i hemmiljö kan hur mycket som helst, passa barn och barnbarn, springa långt och cykla eller promenera på det, och hon kallar sig utbränd!
Skogsbruk är en form av företagande på lång sikt, vad jag vet, och som inte genererar många pengar alla år. Ibland bara kostnader, tror jag mig veta genom min bror som bl a har en skogsgård.

Svar: Så sant allt du skriver! :-) Den där bloggaren har otroligt provocerande åsikter och inställning, samtidigt känns det uppfriskande att ställa sina egna föreställningar om hur saker och ting ska vara mot hennes.
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp