Det går sakta framåt med juridiken...


Jag tog ju på mej att ta fram ett bra förslag om hur husaffären mellan mina svärföräldrar och vår son plus hans tjej ska läggas upp. 

Och jag har kommit fram till att den först och främst ska ske som en gåva mot vederlag. Priset är nämligen så lågt satt, att det inte skulle heta försäljning utan gåva i vilket fall som helst - så bort med kontrakt och köpebrev!

Hmmm...

Så fort jag tror att jag har fått nåt på plats, hittar jag en ny infallsvinkel som kastar om förutsättningarna!?

Så nu är det alltså att formulera ett gåvobrev som är aktuellt...

Det här med gåvor är ju så skattesmart också - om man gör rätt! 

Alltså får jag på inga villkor göra fel beträffande summan för vederlaget - men det är som tur är enkla regler kring vad som gäller där: Mindre än 85% av taxeringsvärdet!!

Det krångliga blir återigen att säkra sonens fortsatta ägande till samma låga pris, i händelse av en separation. Till skillnad mot vid en försäljning kan en gåva villkoras, och det är möjligheterna där jag nu ska fördjupa mej i. Undrar dock om det verkligen är möjligt att bara ställa krav på den ena gåvomottagaren...?

Samboavtal och samäganderättsavtal lär också behövas. Hängslen OCH livrem...

X-(

Det är inte speciellt kul att ta fram dessa dokument, för det känns mest som om vi misstror sonens flickvän och liksom utgår från att hon ska ta halva kungariket med sej i en separation typ veckan efter att affären är klar - och så är det ju VERKLIGEN INTE!! Men man kan helt enkelt inte vara nog försiktig i just det här fallet... 

Och alla vi inblandade tycker ju dessutom att det ÄR självklart att flickvännen ska få vara med och äga!! Men vill det sej illa kan juridiken sätta P för det... Kan den inte garantera våra önskemål i samband med en separation, så...

Blä-Hä...!

Jag vill mycket hellre syssla med konsumentfrågor och konsumenträtt än med familjejuridik, säger jag bara!! Men oj vad mycket jag iallafall har lärt mej om sånt här den senaste veckan!!

:-)

Allmänt | |
#1 - - Maria:

Såklart inget man heller vill behöva prata om men vad händer med fastigheten om din son skulle dö?

Svar: Nä, visst är det också sånt man inte vill prata om - så jag har bara tänkt tanken än, och behåller den för mej själv. De har inga barn och skriver de inte testamente sins emellan (eller han tesramenterar bort sin del till någon annan) ärver vi föräldrar hans del i fastigheten. Och tvärtom: hennes föräldrar ärver hennes del om hon dör.
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp