Lön in - OCH ut... :-/


Mannens lön trillade in på kontot i natt nångång, men den här månaden går vartenda öre åt till utgifter av allehanda slag. Himla trist att inte kunna spara nånting!

:-(

Nåja... Snålandet hittills i år har ju inneburit att det finns annat kapital att låna av om det skulle behövas - och känslan att INTE behöva nalla av det, är ju trots allt skön!!

Här behövs inga snabba sms-lån eller så, för att lösa nån plötsligt uppkommen ekonomisk kris...

>:-D


Det här med en buffert till oförutsedda utgifter, förresten...

Så-å-å himla oförutsedda är de ju sällan!? Man är väl egentligen inställd på att vad det än kan tänkas gälla, så är det en kostnad som förr eller senare faktiskt kommer. Bilreparationer, vitvaror som havererar, nån som blir sjuk osv... Bufferten ska vara som en "krockkudde" som tar emot den ekonomiska smällen när den kommer, samt fördelar kostnaden över flera månader... Så snarare borde man säga att bufferten är till förutsedda utgifter som man inte vet när de dyker upp! Och pengarna man har avsatt till sin buffert, ska man därför aldrig nånsin använda till "något annat" som man plötsligt kan få lust att köpa sej! Sånt får man spara ihop till med andra pengar och på ett annat konto.

:-)

Och det är väl DET jag är så nöjd med att jag har fått ordning på i år!?

Tidigare hade vi bara typ varsitt sparkonto plus våra lönekonton, och även om pengarna fanns då med så var det ganska otydligt hur de skulle/kunde användas. Mannen kunde kolla saldon och konstatera att han var "rik" och därför hade råd med än det ena och än det andra - och så tömde han sitt sparkonto, och då kunde man väl ge sej den på att en frys eller tvättmaskin skrotade ihop innan han hade hunnit fylla på det igen...

Numera har vi utökat antalet sparkonton i vår internetbank, så vi bland annat har ett eget för bufferten (10000 kr) och ett eget för sparande till olika större investeringar/renoveringar (för tillfället står det 25000 kr på det - räcker förhoppningsvis till det nya vattenfiltret vi behöver skaffa oss...). 

Och sen har vi egna sparkonton precis som tidigare, utspridda i flera olika banker. Det kan gott vara lite krångligt att få tag i de pengarna (inte så lätt som att bara dra ett kort iallafall!), så tänker man sej förhoppningsvis för en gång extra innan man använder dem!?

:-)

(Själv funderar jag fortfarande på om jag ska hämta hem femtio tusen från en annan bank och lösa mitt billån nu, eller om jag ska vänta några månader till...)


 

Ekonomi | |
Upp