Alla dessa felköp...


För att koppla an lite grann till mitt inlägg igår, om pumpafröbrödet som i själva verket var ett olivbröd... 

Jag tycker mej ha märkt att mängden felköp när jag är i mataffären, har ökat på sistone!? Nyligen kom jag till exempel hem med smörgåspapper istället för bakplåtspapper. (Nån som vet vad som händer om man använder det förstnämnda som det sistnämnda?? Kan det ta eld i ugnen, eller...? 8-X)

Att jag köper passerade tomater istället för krossade, händer allt som oftast. Och en gång i somras köpte jag stora fina bakpotatisar (trodde jag!), som i själva verket var sötpotatisar (och det visste jag mycket väl, men det slog slint i skallen iallafall!?).

Tror tyvärr inte detta alls beror på att jag har haft mina nuvarande glasögon lite för länge... Antingen är jag bara disträ i största allmänhet, eller så håller min hjärna faktiskt på att typ somna... Autopilot och sparlåga!?

8-X

Jag VET att jag borde låta hjärnkontoret jobba - i själva verket älskar ju huvudet tankeutmaningar och kreativt spekulerande!! 

Men jag har blivit så fruktansvärt slö och slapp med att söka upp nya spännande ämnen och uppslag för mitt intellekt att ta sej an... 

Samtidigt som jag lever mitt i flödet av hur mycket sådant som helst!? Internet är ju aldrig längre bort än mobilen, och den i sin tur är så gott som alltid inom räckhåll. Men informationsflödet är kanske alltför stort och rikligt, så man inte riktigt klarar av att skilja ut guldkornen bland allt det övriga gruset...?

:-(

Om jag tänker tillbaka på hur jag skaffade mej inspiration förr, innan Internets totala genombrott... På den tiden (sent 80-tal och tidigt 90-tal) hängde jag mycket på biblioteket - och prenumererade på mängder av månadstidningar. Mycket hus, hem och trädgård blev det - gärna med inslag av självhushållning också. Men även mycket om hobby/hantverk, djur, starta eget och det ena med det tredje. Lånade dessutom ofta om samma böcker på bibblan gång på gång på gång. 

Jag minns ännu känslan när jag kom hem med en blytung kasse full med böcker... Lyckan i att ha all denna kunskap tillgänglig - och alldeles för mej själv i en hel månad!! För att inte tala om superlyckan som uppstod när jag fått tag i nån alldeles nyutgiven bok inom favoritgengren!!

8-D

Hela årgångar av bibliotekets äldre tidskrifter gick förresten också att låna hem. Men så småningom började de sälja ut dem istället, vid ett tillfälle varje år. Så på den vägen köpte jag bland annat på mej flera årgångar av tidningen FOTO (i samband med att mitt intresse för fotografering blossade upp rejält för 8-9 år sen). Men jag vet inte... Även om det kändes fint att äga alla de där tidningarna, så tror jag inte att jag tog till mej innehållet i dem på riktigt samma vis som tidigare, när jag bara haft den till låns under en begränsad tid!? 

Man kan bli mätt av att bara titta på alldeles för mycket mat, eller nåt sånt!? Ungefär så känner jag för mycket av det som tidigare verkligen har intresserat mej... Det har blivit för mycket och för stort och för brett - jag vet inte längre i vilken ände jag ska börja...? Förr var det lätt att vara nybörjare - bara till att gå till bibblan och låna en bok i vilket ämne det än gällde. Utbudet var liksom anpassat till en lagom kunskapsnivå! Ville man höja den fick man titta på referensavdelningen, eller vända sej till bokhandeln. Men numera, när man istället "självstuderar" via nätet, är det sån röra bland det man får upp när man googlar att man får lägga lika mycket tid på att sålla och vara källkritisk som på att verkligen ta in bra fakta och lära...

Hör ni vad jag säger!?! (Om man nu kan uttrycka sej så när man i själva verket skriver...) Jag säger att jag - till och med jag!!! - som alltid har haft så lätt för att lära och har ett så gott som ordagrant minne... Inte ens jag orkar alltså längre ta in all tillgänglig information, inte ens i mitt absoluta favoritämne!!!

8-X

Och vad blir följden av det?? Jo, en massa slösurfande där jakten inte i första hand går ut på att hitta information att omvandla till egen kunskap. Istället letar man efter inspiration i form av personer - någon eller några som man rätt och slätt kan kopiera och göra lika dant som!? Upprepa ett till synes fungerande koncept utan att själv egentligen behöva tänka ut nånting alls...

Fy fan, vilken tråkig utveckling!!

:-(((


Tankar | |
#1 - - http://nouw.com/Familjehemsmormor:

Det kanske är ditt omedvetna som tvingar dig utanför dina invanda mönster? Olivbröd istället för pumpabröd. Sötpotatis istället för bakpotatis...😉
Jag älskar bilder och hänger mycket på Pinterest för att få inspiration. Där finns ALLT!👍🏼
Var också en bokmänniska förr, men köper endast böcker i undantagsfall numera.

Svar: Ha-Ha!! 😀 Men det är klart, om det oväntade pockar på uppmärksamhet ska man ju absolut inte bara smälla igen dörren utan ge det en ärlig chans!? ☺ Jag gillar också Pinterest! Bilder lämnar mycket mer över till eget tyckande och tänkande (skapande!) än vad tex blogginlägg och Instagram gör. I dem är det ju så färdigt och tillrättalagt, och det kan väl i och för sej också vara inspirerande - men jag vill hellre konstruera och testa själv lite hit och dit, än bara kopiera rakt av!
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp