Beteendeekonomi...


Lika spännande varje gång man så där lite lagom oväntat upptäcker nya sidor av ett ämne som intresserar en, och därmed kan grotta ner sej rejält och lära-lära-lära en massa nytt!!

8-D

Nu ska jag ju inte påstå att jag har varit omedveten om att hur man hanterar sina pengar är nära kopplat till psykologi (tänk bara på all reklam och marknadsföring - den skulle ju vara helt meningslös om det inte vore så!), men jag visste inte att beteendeekonomi fanns som en egen gren inom den ekonomiska vetenskapen.

Faktum är väl att mycket av forskningen som har gjorts inom detta, har haft som syfte att ta reda på hur vi kan förmås att köpa MER... Och nu svänger det väl över lite grann mot att få oss att köpa DYRARE också!? Det vill säga; handeln har utnyttjat vår fallenhet för att fatta irrationella beslut kring inköp... 

Med aldrig så liten egen insikt och kunskap om detta blir det oändligt mycket lättare att genomskåda reklam och smaskiga erbjudanden, och därmed att även säga NEJ till sånt som vi annars allt för lätt bara faller pladask för!

:-)

Jag har levt större delen av mitt liv i övertygelsen att jag inte har haft råd att pensionsspara - samtidigt som jag har haft råd att köpa nästan hur mycket onödiga saker som helst!? 

Handeln måste ju typ ha skrattat sej halvt fördärvad bakom ryggen på mej... 

X-(~

Om inte jordbruksfastigheten, och den gigantiska renoveringen av boningshuset där, hade kommit in i vårt liv hade jag troligtvis haft kvar samma beteende angående ekonomin och fortsatt shoppa tills kontot var tomt... Men ett så stort projekt tvingar en ju tack och lov till förändringar!!

>:-)

Först och främst kunde vi inte låna hur mycket som helst, och därmed måste vi göra det mesta jobbet själva för att hålla kostnaderna nere. Och när så gott som all fritid går åt till att snickra, hinner man helt enkelt inte shoppa! Så plötsligt fanns det pengar över??? Vad bra - för då kunde vi ju använda dem också till bygget, och slapp låna så mycket som vi först hade trott att vi måste!

8-DDD

Tydligen höll vi på länge nog för att avgifta oss från vårt tidigare oekonomiska tänk, och det har varit förhållandevis enkelt att fortsätta avstå från dyr och onödig shopping även sedan tiden till sådan har kommit tillbaka. Och nu försöker jag alltså även att spara igen det som slarvades bort, under de år när jag ansåg mej inte ha råd att spara nånting alls...

Sent ska syndaren vakna, eller nåt sånt!?

<:-)

Och det där pensionssparandet som aldrig blev av, tänker jag mej att vi nu har i våra fastigheter istället. Eftersom vi har två, kan ju alltid en säljas vid behov!Ekonomi | |
#1 - - Anne:

Det tråkiga med ekonomi kopplat till beteende är att majoriteten aldrig verkar lära sig av sina misstag. Har så många i min närhet som aldrig har pengar kvar i slutet av månaden men vägrar att sätta det i samband med den evigt ökande konsumtionen. Många verkar se det som en rättighet att få konsumera. Om grannen köper ditten och datten har vi också rätt till det. Sen att grannen tjänar dubbelt så mycket spelar liksom ingen roll. Men det verkar ju vara så samhället fungerar. Detta beteende finns inte bara hos oss vanliga svenssons. Till nåt helt annat, hoppas det är bättre med din far. Den sanna rikedomen är familjen.

Svar: Tycker mej har gjort ungefär samma iakttagelse; köpandet går som en farsot i vänkretsar och bostadsområden! Varje gång jag har varit och hälsat på pappa den här sommaren har jag tex fascinerats av alla robotgräsklippare i hans kvarter - nu går det snart en i varje trädgård! En våldsam ökning jämfört med förra sommaren. Och att skaffa sej en sån är ju ändå en investering i 15000 kronors klassen, om det ens räcker!? ☺ Det är bättre med pappa igen nu, men han är väldigt trött. I morgon ska jag följa med honom på en röntgenundersökning. Hjälp mej gärna att hålla tummarna för att inget obehagligt ska visa sej på skärmen då... 🙄
enbloggomenmormor.blogg.se

Upp