Samägande...


...låter trevligt, men kan vara ungefär hur problematiskt som helst!?

En karl som äger en fastighet som gränsar till vår tomt, äger också sitt föräldrarhem - tillsammans med sina två systrar.

Det är en gård med främst skog, men också några åkrar och betesmark. Husen är gamla och renoveringsbehoven enorma. Och föräldrarna gav barnen gården i gåva medans de fortfarande levde, med förbehållet att de skulle få bo kvar på den så länge de själva ville.

Modern dog ganska kort tid därefter, men fadern bodde kvar. Med tiden blev han dement, men i samma veva blev sonens hus i stort sett obeboeligt (vår grannkåk, alltså) på grund av ren och skär misskötsel, så då passade sonen på att flytta hem till pappan. Just då var det väl rätt okej ur systrarnas synvinkel, för då kunde ju han ha koll på pappan så han i sitt förvirrade tillstånd inte orsakade sej själv och/eller någon annan skada. Men sonens oförmåga att ta hand om hus och hem fick ju konsekvenser i föräldrahemmet, i form av ett eskalerande förfall...

Hur som helst avled fadern förra året, och sedan dess har det varit en hel del heta känslor syskonen emellan om vad de ska göra med gården. Sonen/brodern bor alltjämt kvar, och är inte intresserad av att köpa ut sina systrar. Han är väl till och med överens med sin lillasyster om att hon ska få köpa ut honom - men så vill inte storasyster sälja alls, och påstår även att syskonen har lurat henne på pengar från skogsavverkningar som har skett genom åren...

8-X

Låst läge, med andra ord. Och sonen/brodern bor alltjämt kvar... Samtidigt som han funderar på att flytta tillbaka till huset han har här intill oss - fast just nu går det inte att bo i det... I somras nångång sa han att det skulle komma en snickare och titta på det och lämna ett prisförslag på renovering, men jag tror inte det har hänt än iallafall. Dessutom tvivlar jag på att just den snickaren kommer att åta sej det jobbet - han får nog snarare leta upp en "polack", om nu ens "en sån" är beredd att ge sej i kast med det rucklet!?

Men inte nog med detta... Vår kommun har ju inventerat avlopp på landsbygden i flera år, och dömt ut de flesta... Vårt tex!

Vi hade fem år på oss att fixa nytt avlopp, men hur lång tid grannen och hans systrar hade på sej att fixa avloppet på sitt föräldrarhem vet jag inte. Men minst två år iallafall!? Och det har (så klart!?) inte blivit gjort...

Följden av det blir att vår granne inte får använda avloppet efter ett visst datum, och därmed går det i princip inte att bo kvar i föräldrahemmet därefter.

Ojande om den saken har vi hört några gånger, kan jag ju säga. Han kör här förbi ganska ofta, och stannar emellanåt till och pratar en stund...

Vi tipsade honom om att sonens hus skulle bli till salu, men det var för stort för honom. Bättre att renovera det hus han redan har - och det låter ju klokt, bortsett från att den renoveringen är nästan jämställd med att bygga ett helt nytt hus! (Det ÄR mera rimligt att köpa eller hyra sej ett annat boende...)

Igår stannade han till här igen, eftersom han fick syn på mej ute i trädgården. Och sa:

- Om en månad har jag ingenstans att bo!

Precis som om jag skulle ha nåt förslag på bra lösning av det problemet NU!?

Ja, jisses...


Tankar | |
Upp